Варна първа подава ръка на бесарабските българи

Родното Суворово се побратимява с украинското Суворово

Изпратихме покана на тяхна делегация за 3 март, за да подготвим споразумението“, обяви кметът на родното Суворово Павлин Параскевов. Идеята е на Николай Плагов, регионален координатор на бесарабските българи за Североизточна България, и на Костадин Костадинов, лидер на ПД“ Възраждане“ и шеф на РИМ в Добрич, съобщи изд. kmeta.bg

Според тях побратимяването на двата града с еднакви имена и почти едно й също етническо население е символична подкрепа за нашите сънародници в Украйна. След първоначалните разговори става ясно, че ръководството на община Суворово ще върне визитата през юли , когато ще бъде официално отбелязана 200-годишнината от създаването на Суворово в Измаилска област.

Градчето с някогашното име Шикирли Китай е създадено от български преселници, дошли от  земите от долината на Тунджа. Според проф.Николай Русев първите заселници са още по време на Руско-турската война-1787-1791 . В началото на века Суворово /б.ред. на украински Суворове/ е наброявало 4800 жители, а сега са двойно повече и 80% от тях са етнически българи.

Във варненската община Суворово живеят 7500, а само в града – 4700 души. Годишният общински бюджет е средно  5 млн.лева. Предстои общинският съвет да приеме проекта за приходи и разходи за 2015 г идния понеделник.

Местният парламент трябва да вземе и решението за побратимяване преди да се подпише споразумението, посочи кметът на Суворово.