Вацлав Клаус: Русия не носи отговорност за кризата в Украйна

Русия не носи отговорност за кризата в Украйна и тази страна трябва да се справи с нея самостоятелно. Това заяви бившият президент на Чехия Вацлав Клаус в интервю, поместено днес на сайта ceskatelevize.cz и цитирано от ТАСС.

Украинската криза не е внесена отвън, смята Клаус. „Украйна е полуразпаднала се страна. Страна, разделена на две. Страна, която не можа да осъществи преходния процес от тоталитаризма. Когато бе притисната от Запада, настоял за отговор в каква посока иска да се движи – на изток или на запад, тя не бе готова да отговори“, подчертава той.

„ЕС и САЩ, също както и Русия, би трябвало да дадат заден ход и да оставят на Украйна самостоятелно да решава собствените си проблеми“, смята бившият чешки лидер.

Клаус хвърля върху Запада отговорността за изострянето на украинската криза. Трагичните събития в Украйна се дължат според него на подкрепата за киевския Майдан от страна на САЩ и ЕС.

„От гледна точка на дългосрочната перспектива това е лоша политика“, заявява той.

Вацлав Клаус подкрепя решението на сегашния чешки президент Милош Земан да участва в тържествата по случай 70-ата годишнина от Победата, организирани в Москва. „Милош Земан е от моето поколение, което помни Втората световна война“, изтъква Клаус и добавя, че би взел същото решение.

„Ако не бях заминал там, щеше да ме е срам пред самия себе си“, допълва бившият чешки лидер, който е известен с проруските си позиции и антиевропейските си коментари.