Български филми – победители на DetectiveFEST, Москва

На 20 април в залата на Обществената палата на РФ се състоя откриването на 18-я Международен фестивал за детективни филми и телевизионни програми DetectiveFEST. Девизът на фестивала е „Борбата с престъпността и тероризма – всеобща задача“. В конкурса участват филми и тв програми от 57 страни.

Почетен гост на церемонията бе Извънредният и Пълномощен Посланик на България в Руската Федерация г-н Бойко Коцев. В своето обръщение към участниците той изтъкна особената актуалност на главната тема на фестивала в момента – борбата с тероризма и последствията от разрастването на военните конфликти, тяхното отражението върху живота на младите.

Фестивалът бе открит с българския игрален филм „Жената на моя живот“ на режисьора Антоний Дончев, «АРС Лтд», копродукция между България, Македония, Ирак и Румъния. Той участва  в конкурсната програма, категория „Игрални детективни филми и филми с правоохранителна тематика“.

В категориите за телевизионни програми участват предавания на Българската национална телевизия и bTV. Гости на фестивала са режисьорът Антоний Дончев и журналистът от bTV Росен Цветков.

През двата работни дни на фестивала бяха проведени обсъждания, както и кръгла маса „Ролята на киното в информационните войни“.

Българското участие бе отбелязано с няколко награди в различните категории. „Жената на моя живот“, реж.Ан. Дончев бе удостоен със Специалната награда в категорията „Игрални филми“.

В документалната секция Дипломи-отличия получиха следните български тв програми: „История за алчност и чест“ и „Заплахата от Ислямска държава“ на БНТ и „Каналджии“, автор Росен Цветков – bTV.

DetectiveFEST