Българо-руската икономическа комисия се събира след 5 години прекъсване

След 5-годишно прекъсване Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество ще се събере в София за 15-тото си заседание. То ще се проведе под председателството на министрите на икономиката Божидар Лукарски и на енергетиката Теменужка Петкова и Сергей Герасимов, първи заместник-министър на правосъдието на Руската федерация. Предвижда се да бъдат разгледани въпроси на двустранното икономическо сътрудничество в областта на търговията, енергетиката, туризма, селското стопанство и информационните технологии.

В областта на търговията ще бъдат обсъдени възможностите за увеличаване на обема на българския износ за Русия като се има предвид значителното отрицателно за България търговско салдо. През първите девет месеца на миналата година двустранният стокообмен е намалял с около 36 на сто, като този спад от над една трета е както при износа, така и при вноса.

Русия е основният ни доставчик на нефт, природен газ и ядрено гориво, а през страната ни минават руските доставки на газ за Турция, Гърция и Македония. В рамките на сесията ще бъде обсъждан въпросът за газов разпределителен център в България. Ще бъде отчетено и изпълнението на програмите за продължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на туризма също ще бъдат разгледани. Руснаците са на 4-то място в класацията на чуждестранните туристи, посетили страната ни през първите девет месеца на миналата година. По време на заседанието на българо-руската икономическа комисия се предвижда да бъдат обсъдени и други въпроси от взаимен интерес.