България търси частни инвеститори за строежа на АЕЦ „Белене“

България търси частни инвеститори за изграждането на атомната електроцентрала „Белене“ на река Дунав – проект, който бе спрян преди пет години. Това стана ясно след разговор между министър-председателя Бойко Борисов и държавния глава на Русия Владимир Путин, проведен в четвъртък, предава радио Voice of America, цитира ИА Фокус.
София спря строежа на АЕЦ „Белене“ през 2012 г., след като не успя да привлече инвеститори и бе подложена на натиск от страна на Брюксел и Вашингтон да намали енергийната си зависимост от Русия. Оттогава насетне България изгради газова връзка с Румъния и работи по свързването на мрежата си със съседна Гърция, Турция и Сърбия, за да засили доставките на природното гориво.
Сега властите се надяват на приватизиране на проекта за ядрена централа, след като София плати повече от 600 млн. евро като компенсация на руския държавен ядрен гигант „Росатом“, който се съгласи да осигури ядрените реактори.
Българските власти вече заявиха, че „Белене“ може да бъде построена без държавни гаранции или задължителни дългосрочни договори на правителството да купува енергия от него.