България създава работна група с Русия за „Южен поток“

Русия и България са се договорили да създадат работна група за възстановяване на отменените по-рано енергийни проекти, включително строителството на газопровода „Южен поток“. Това заяви в понеделник  българският премиер Бойко Борисов, предаде „Взгляд“, цитиран от „Руски дневник“.

„България и Русия се договориха да създадат работна група за възстановяването на руските енергийни проекти, включително строителството на газопровода „Южен поток“, заяви Борисов.

Миналия петък Борисов каза, че се надява с помощта на Русия да бъдат решени енергийните проблеми на България, свързани с прекратяването на строителството на АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“.

Преди това руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с българския премиер, в който бяха обсъдени актуални въпроси от двустранното сътрудничество св акцент върху реализацията на съвместни проекти в енергийната сфера

В същия ден турският посланик в Русия Умит Ярдъм не видя перспективи между Москва и Анкара скоро да бъде сключено междуправителствено споразумение за газопровода „Турски поток“.

Преди това Москва и Анкара се договориха да създадат работна група по „Турски поток“. Москва бе посетена от турска правителствена делегация, чиито представители изразиха желание да започне изграждането на първия ръкав на газопровода.