България праща 51 бойци в Украйна за учение на НАТО

51 български военни с пълно бойно снаряжение ще заминат за Украйна за учения на НАТО, съобщиха за „Труд“ от Министерството на отбраната.

Ученията SABER GUARDIAN 2015 и RAPID TRIDENT 2015 ще се проведат от 17 юли до 2 август 2015 г. в района на Международния център за мироподдържащи операции (МЦМО) Яворив, Украйна. В игрите ще участват военни от Белгия, Канада, Германия, Грузия, Латвия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния, Украйна, Испания, Великобритания и САЩ.

Със заповед на министъра на отбраната за старши национален офицер за двете учения е назначен подп. Иван Иванов – главен експерт в отдел „Операции“ в Щаба на Сухопътните войски.

RAPID TRIDENT 2015 е полево учение с реални действия. То е планирано от Командването на силите на САЩ в Европа и ръководено от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и Украинските въоръжени сили. Учението способства за повишаване на регионалната стабилност и сигурност и подобряване на взаимодействието в областта на сигурността между САЩ, Украйна и другите страни партньори, участващи в учението.

SABER GUARDIAN 2015 е командно-щабно учение. То се провежда за трети път на ротационен принцип. Домакин на учението са били Румъния (2013) и България (2014), а през 2016 г. е планирано да се проведе отново в Румъния.