България е сред страните, които инвестират в Крим

Предприемачи от Италия, Турция, Китай, Гърция, България и други страни работят на територията на Крим. Това обяви зам.-председателят на Съвета на министрите на Република Крим и постоянен представител на Крим към президента на РФ Георгий Мурадов по време на Руския инвестиционен форум в Сочи, съобщи агенция „Регнум“ .

По думите на Мурадов на територията на Крим в момента се реализират около 30 инвестиционни проекта с участието на чуждестранния бизнес.

„Всички проекти се осъществяват чрез дъщерни дружества на чуждестранни компании в Русия“, уточни Мурадов.

Той посочи, че броят на чуждите компании, заявили желание за участие в Ялтенския международен форум тази година, е нараснал два-три пъти: ако през 2016 г. във форума са участвали 83 представители на чужди държави, то през 2017 г. интерес до момента са заявили 150—250 участници зад граница.

„Тепърва очакваме потвърждения за участие. Броят на страните расте: очакваме тази година да са около 40. Чужденците идват с конкретни делови намерения, за тях Крим е прекрасна и привлекателна ниша за бизнес. Две неща ги привличат: единствената в Русия Свободна икономическа зона, която намалява себестойността на подукцията, както и това, че в Крим се прилага Федералната целева програма за развитие на инфраструктурата на полуострова – това е особено важно за инвеститорите“, разказа Мурадов.

Ялтенският международен икономически форум (ЯМИФ) се организира от правителството на Крим и Фонда „Ялтенски международен икономически форум“ с подкрепата на администрацията на президента на Русия. Тази година форумът ще се проведе за трети път – от 20 до 22 април.

През април 2016 г. форума посетиха над 1,1 хиляди души. Сключени бяха 12 инвестиционни споразумения на обща сума над 70 млрд. рубли, а също така бе изготвен механизъм за защита на чуждестранните инвеститори, желаещи да работят в Крим, от негативното въздействие на санкциите от страна на Запада.