Българин, ранен в Донецк: Батальони скинари сеят смърт

Не редовната украинска армия, а няколко батальона, създадени с частно финансиране и съставени от ултраси и скинари, сеят смърт в Донецк. Това заяви пред в.“Труд“ българин, преживял ужаса на войната в размирна Украйна и завърнал се у дома с раздробена от шрапнел ръка.

„Това са формирования от фанатизирани младежи и мъже, на които дадоха пагони, униформи и тежко въоръжение. Те ще са най-големият проблем на щаба на украинската армия след края на конфликта. Участниците в тях са опиянени от властта, която налагат с кръвопролития, и няма лесно да бъдат усмирени“, смята нашенецът, който категорично пожела да запази анонимност.

Той често пътува до Украйна по работа. През август и септември миналата година отново бил в Донецк и в намиращия се на 30 км важен железопътен център Иловайск. „Войната ме приклещи, нямаше как да си тръгна, защото по пътя към границата диверсионни групи с джипове стреляха с миномети по цивилни коли, без много да питат. Те не вземаха заложници, избиваха наред. В Донецк стреляха и с ракети „Смерч“, „Град“ и „Ураган“, които съсипваха цели жилищни квартали“, разказа очевидецът.

Според него част от опълченците били хора, защитаващи домовете си. Затова и повечето жертви били цивилни. На страната на опълченците като доброволци се сражавали още чеченци и казаци.

„Цъфтящият Донецк пред очите ми се превърна в руини. Затвориха банките, магазините, от 1 млн. души избягаха 800 000, а в домовете им зашетаха мародери, които сигурно цели складове покъщнина са скътали. Храна трудно се намираше, а никъде, дори и в укритията, нямаше гаранция, че ще оживееш“, припомня си българинът.

Докато бил в Иловайск, шрапнел го уцелил в ръката и я раздробил. „Нямаше къде да се лекувам там – болниците нямаха елементарни лекарства, а повечето медици или бяха избити, или бяга избягали. Принуден бях да мина границата с Русия. Успях да се добера. Руснаците ме пуснаха, но отнесох глоба от 2000 рубли, защото нямах виза. Още си лекувам ръката. Никога няма да се върна в Украйна, защото съм я напуснал нелегално и ще ме смятат за враг, какъвто не съм“, каза мъжът.

Според него ще са нужни поне 10 мирни години, за да се възстанови порутената инфраструктура в Донецк. „Тази война трябва да спре, преди Русия наистина да прати танкове в Украйна. Защото това ще е третата световна война“, твърди българинът.