Будапеща: За „Южен поток“ може да се мисли отново след изборите в България

Будапеща има огромен интерес към реализацията на проекта „Южен поток“, но за възобновяването му може да се говори отново след парламентарните избори в България през март. Това заяви в интервю за РИА „Новости“  унгарският външен министър Петер Сиярто.

„Съживяването на проекта е напълно в интересите на Унгария. И не само на Унгария – също и на Сърбия, Босна и Херцеговина и на самата България“, каза Сиярто.

Той определи отказа от „Южен поток“ като типичен пример за двойни стандарти. „Северен поток върви, а той се различава от „Южен поток“ само по списъка с европейски компании, участващи в проекта“, смята дипломатът.

В началото на февруари Москва и Будапеща се договориха да започнат преговори за доставка на руски газ след 2021 г., припомня „Взгляд„.

Сиярто каза още, че политиката на санкции на ЕС спрямо Русия ще зависи до голяма степен от отношенията между Москва и новата администрация във Вашингтон. Той призна, че до момента натискът на САЩ върху европейските страни е бил огромен. В същото време дипломатът изрази мнение, че санкциите срещу Русия не са постигнали целта си.

Според министъра Унгария има голям интерес от добри отношения между САЩ и Русия. „Стискам палци новата администрация на САЩ да постигна съгласие с руския президент. Надявам се, че двете страни ще намерят общ език, макар че това зависи до голяма степен от личните отношения“, каза Сиярто.

Източник: Руски дневник