БСП готви нов голям енергиен шлем за рестарт на икономиката

Нови преговори за реабилитацията на „Южен поток“, рестарт на „Бургас – Александрупопис“ и на АЕЦ „Белене“ са предвидили от БСП в своята програма за икономическо развитие, пише investor.bg. Проектът за втора ядрена централа обаче ще бъде подложен на оценка за икономическа целесъобразност преди да се подходи към повторната му реализация.

И трите проекта бяха договорени от президента Георги Първанов, но постепенно отпаднаха от енергийните ни приоритети по различни съображения.

Петролопроводът „Бургас – Александруполис“ беше спрян след референдум сред жителите в бургаския регион, които изразиха своите опасения за екологията при реализирането му. „Южен поток“ реално беше спрян, след като Русия не пожела да поиска изключение от европейските правила в енергийната сфера.

За АЕЦ „Белене“ коментарите на ГЕРБ, която спря проекта, бяха, че няма средства централата да бъде изградена с държавни средства. Плановете бяха проектът да бъде предложен на частни инвеститори.

БСП предлага още и премахването на таксата за сградна инсталация а формиране на сметките на домакинствата за отопление на база на реалния отопляем обем, както и защитени цени за уязвимите групи.

Освен в енергийната сфера социалистите имат планове и за промяна в подоходното облагане на физическите лица. Промяната предвижда данък от 20%, вместо сегашните 10%, за годишни доходи (от заплати, наеми и т.н) над 120 хил. лева.

Нулева ставка на данък „Печалба“ ще има и за младите предприемачи (до 35 години), които създадат предприятие с оборот до 150 хил. лева годишно и които в рамките на 24 месеца създадат минимум 5 работни места. От изпратената от БСП програма обаче не става ясно за какъв период от време ще важи това облекчение.

В своята програма за възраждането на българската икономика от партията предвиждат още и развитие на военната промишленост „с цел използване на съществуващи мощности и специалисти чрез програми за строеж на военни кораби“ за нуждите на България и НАТО.

Плановете за икономически подем преминават още през определяне на структуроопределящи предприятия във всеки регион и приоритет върху инфраструктурни проекти в региони с ниска икономическа активност. От партията разчитат и на създаване на възможности за развитие на интермодален транспорт чрез строеж на нови терминали в пристанищата във Варна, Бургас и Русе, както и развитие на жп инфраструктурата.

В големите търговски вериги задължително ще се предлагат и определено процентно съотношение на български стоки спрямо цялата стока.

От БСП предлагат още и инвестиции в наука, нови разработки и иновации. За тяхното стимулиране ще бъде създаден фонд „Индустрия“ с капитал от 500 млн. лева. Капиталът на фонд „Иновации“ пък ще бъде увеличен със 150 млн. лева. Средствата ще бъдат насочени към подкрепа на млади български инженери.

Социалистите ще работят и за пренастройка на кредитната стратегия на Българската банка за развитие (ББР) към проактивна политика за достъп на малките и средни предприятия (МСП) до изгодно финансиране, става ясно още от програмата на БСП.