Брюксел забрани на Гърция да търси помощ от Русия

Гърция няма право да търси помощ от Русия и да иска намаляване на цената на газта за гръцките домакинства, защото това ще означава, че властите в Атина не зачитат политиката на Европейския съюз, пише БГНЕС

Това предупреждение са отправили дипломатически източници от Брюксел, цитирани от белградското радио Б92, /чиято собственост е гръцка, бел.ред./.

Предупреждението идва в момент, когато гръцкият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис, заедно с председателя на парламента Танасис Патракос са на официална визита в Москва.

В същото време Европейската комисия, Европейската централна банка  и Международния валутен фонд анализират предложенията на Атина за продължаване на реформите, от което зависи изплащането на допълнителната помощ за Гърция. Властите в Атина настояват реформите да не се свързват само със „затягането на коланите“ на гръцките граждани, но да доведат и „до икономическо укрепване, което ще позволи да се връщат дълговете от истински източници“.

Двама германски евродепутати побързаха да окачествят гръцкият план като „недостатъчно ясен“ и Атина да не търси помощ от Москва, ако иска да получи финансова подкрепа от ЕС и МВФ.