Броят на многодетните семейства в Русия с 25% повече за 6 години

Многодетните семейства в Русия са с 25% повече за последните 6 години, предаде „РТ

В началото на 2017 година броят на многодетните семейства в Русия възлиза на 1 милион и 566 хиляди, което е с 25% повече спрямо данните от последното преброяване на населението (1млн. и 250 хиляди семейства; Преброяването се е състояло през 2010 година). Около 100 хиляди руски семейства отглеждат от 5 до 8 деца, а 929 семейства – 11 и повече. Тези данни извежда първият заместник-министър на труда Алексей Вовченко. От камарата твърдят, че тенденцията за нарастване е показател за високата ефективност на социалната политика.

Броят на семействата с три деца възлиза на 1 млн. 233 хиляди, тези с четири – 233 хиляди, а семействата с между 5 и 8 деца са 95 хиляди. Ръстът на семействата с 8 до 10 деца е с 5 хиляди, а тези с 11 и отгоре – са с 929 повече. Такава е информацията според документите, представени от Вовченко пред Ирина Вольнец – председател на Националния родителски комитет.

Заместник-председателят на руската Обществена палата за защита на семействата, децата и майчинството Павел Съйчьов смята, че ръстът в броя на многодетните семейства показва тенденция по развитие на ефективна държавна социална политика.

Той поясни, че за тази тенденция можем да съдим по факта, че семействата с две деца решават да раждат още тогава, когато са уверени и сигурни в бъдещето си.

„През 2012 г. Путин заяви, че нашата цел –  семейство с три деца. Сега нашата цел трябва да стане семейство с четири деца. Важно е да се засилят всички мерки за държавна подкрепа  за повишаване на статуса на големи семейства десетократно, за да се приеме закон „За статуса на многодетно семейство“,  и след това можем да получим неочакван положителен демографски резултат“, – каза Юрий Крупнов, председателят на Надзорния съвет на „Институт за демография, миграция и регионално развитие“ пред РТ.

Парите за второ дете, които започна да дава държавата от 2007 г., през 2017 станаха  453 026 рубли или около 14 322 лева .