Британци ще снимат сериал по „Война и мир“ в Русия

От януари 2015 г. британската телевизия ВВС започва снимките на сериал по романа на Лев Толстой „Война и мир“, пише ТВ „Звезда“. Продукцията ще бъде заснета в Русия, Литва и Латвия.

Екранизацията по романа на Толстой ще се състои от шест серии с продължителност от един час. Планира се сериалът да бъде излъчен в края на 2015 г. по първи канал на ВВС.

Режисьор на лентата е младият Том Харпър, а продуценти са Фейт Петхейл и Бетан Джоунс, едни от създателите на сериала „Шерлок“. Автор на сценария е Андрю Дейвис, който вече има опит с екранизацията на произведенията на Джейн Остин и Чарлз Дикенс, както и  романа на Борис Пастернак „Доктор Живаго“.

Ролята на Наташа Ростова е поверена на британската актриса Лили Джеймс.

Това не е първата екранизация на романа „Война и мир“, която прави ВВС. През 1972 г. телевизията представи 20-серийна телевизионна версия на известния руски роман на Лев Толстой, в която Антъни Хопкинс изпълняваше ролята на Пиер Безухов.

Съветският художествен филм – екранизация на романа, заснет от Сергей Бондарчук през 1965-1967 г. получи „Оскар“ и се превърна в един от най-скъпоструващите филми в историята на световното кино.