Британски политици призоваха Тони Блеър да се оттегли от поста на специален пратеник в Близкия Изток

Бивши британски посланици и политици призоваха Тони Блеър да се оттегли от поста на специален пратеник в Близкия Изток заради опита му да не поеме отговорност за кризата в Ирак, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на британски медии.

В открито писмо, подписано от бившите посланици на Великобритания в Египет, Иран и Либия Кристофър Лонг, сър Ричард Далтон и Оливър Майлс, се отбелязва, че Блеър трябва да напусне поста във връзка с причастността му към избухването на войната в Ирак и „повече от скромните” достижения за мирното регулиране на ситуацията в Близкия Изток.

Отговорността за кризата в Ирак

Обръщението, адресирано от представителите на квартета, се появи в пресата след поредния опит на Блеър да избегне отговорността за кризата в Ирак. В есе, публикувано в британската преса, бившият глава на кабинета на лейбъристите твърди, че днешната ситуация в Ирак не е свързана с намесата на САЩ и Великобритания през 2003 г. „Щеше да бъде още по-лошо, ако не се бяхме намесили тогава в Ирак”, отбеляза Блеър.

Много критици обвиниха правителството на лейбъристите в измислянето на претекст за започването на войната в Ирак.

Авторите на писмото изразиха увереност, че Блеър, като „ярък защитник” на вкарването на британските войски в Ирак и започването на военни действия там, трябва да „поеме съответната отговорност”.

„В действителност, намесата и окупацията на Ирак се превърнаха в катастрофа много преди днешните атаки (на екстремистите) от групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, – се подчертава в писмото. – За да оправдае намесата, Тони Блеър заблуди британския народ, като заяви, че Саддам Хюсеин е свързан с „Ал Кайда””.

Именно окупацията на Ирак, според авторите на писмото, доведе до ръст на фундаментализма и тероризма в страната.