Британски експерти оцениха боеспособността на армиите на Русия и на НАТО

Кралският обединен институт за отбранителни изследвания на Великобритания (RUSI) поясни, че бойната готовност на Русия е почти 10 пъти по-висока, отколкото при НАТО, съобщи LifeNews.

Според техните изследвания само за четири дни РФ може да вдигне до 47 хиляди „войскови елемента” (военни и техника). За това време силите с висока готовност на НАТО (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF), в които влизат военни от Германия, Холандия и Норвегия, ще съберат само 5 хиляди войници.

Тези изводи огласи този месец в комитета по отбрана на палатата на общините старшият научен сътрудник на RUSI Игор Сутягин и въз основа на изказаните мнения британският парламент в близко време ще подготви за правителството доклад какви мерки трябва да вземе страната с цел защита от Русия.

„Ние се обърнахме към експерти, защото искаме да знаем не възнамерява ли Русия да създаде цяла Руска империя – според нас изглежда, че РФ има намерения относно експанзията, – поясни за LifeNews депутатът от комитета по отбрана в палатата на общините Джим Шенън. – А ако изведнъж страната поиска още да разшири своите граници на запад за сметка на Украйна, Беларус, Полша, Латвия, Литва и Естония?”

Според Шенън, парламентът ще предложи Великобритания да увеличи военното си присъствие в страните от Източна Европа, тъй като там те нямали бази.

Оценява се, че голяма част от руската военна техника се намира на едно технологично равнище със западните образци, а друга част я превъзхожда по различни показатели.

„Ако Русия успешно се провре през санкционния режим и се въоръжи с военна техника със западни електронни системи, тя ще има оборудване с по-добро качество, отколкото в западните страни”, се казва в документа.