Британски генерал: Операцията на ВКС на РФ в Сирия доказа ефективността на борбата срещу ИД

Операцията на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия в Сирия демонстрира способността на руските военни да се борят ефективно срещу заплахата, идваща от терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД). Това заяви британският генерал Ричард Данат, оглавяващ Генералния щаб на ВС на Великобритания в периода от 2006 до 2009 г. Думите на генерала цитира електронната версия на в. Daily Express, предаде ТАСС.

„Руснаците се намират в координация с режима на Асад и в момента действат много успешно. И във въздуха, и на земята те работят координирано. Нашият проблем е в това, че ние си сътрудничим с неудачниците. Нека работим с този режим. Тук също може да се каже, че врагът на врага ми е мой приятел“, отбеляза той.

Според Данат, победата над ИД е възможна единствено по военен път. „Това може да се осъществи само по един път – чрез военен разгром, – продължи той. – Конфликтите могат да бъдат разрешени само на земята, където трябва да действат войници, заедно с дипломатически и политически процес. Това е нещо, което в момента липсва в Сирия“.

По-рано в интервю за местни медии британският генерал констатира, че въздушните удари срещу позициите на радикалите от силите на антитерористичната коалиция не са успели да попречат на придвижването на бандите на ИД. „Ние трябва да помислим, за което по-рано не сме и помисляли, и да разгледаме възможността за провеждане на сухопътна операция в Ирак и Сирия, действайки в рамките на международната коалиция. Аз не съм от генералите фанатици, които казват: „Просто изпратете войници и не се тревожете за загубите“. Сблъсквайки се с такъв безкомпромисен враг при липсата на дипломатически и политически решения, ние повече не можем да изключваме вероятността за провеждане на сухопътна операция“, подчерта той.