Британски анализатор: Ето това е обрат – руската армия удиви целия свят

Действията на Москва в Сирия показаха на света на какво е способна руската армия. И сега САЩ, които по-рано считаха Русия само за „регионална държава”, се принудиха да се съобразяват с нейните интереси и действия, пише британският анализатор Нил Кларк, цитиран от РИА Новости.

„Руските военни не са дреболия. Очевидно е, че армията на Русия не е в упадък и не е „книжен тигър”. Единственият начин за Русия да го покаже на какво е способна, беше в Сирия. Сега стигнахме стадия, когато САЩ молят „регионалната държава” Русия да не нанася удари в северната част на Сирия, където са разположени нейните спецназовци. Ето това е обрат”, пише Ник Кларк.

„Обама в течение на дълго време говори, че действията на Русия са обусловени от нейната слабост. Сега обаче страната, на която беше отредена роля на „регионална държава”, е наречена „основна военна сила”, пише анализаторът.

Неотдавна Обама по време на изява по сирийския въпрос заяви, че „очевидно група въстаници не се кани да се конкурира с втората по значимост военна сила в света”.

„Намесата на Русия в сирийския конфликт измени правилата на играта и ако някой може да я критикува, то е единствено, че не го направи по-рано”, обобщава Кларк.