Британска банка замрази сметката на „Россия сегодня“

Банката „Баркли” замрази сметката на информационната агенция „Русия сегодня“ без да обяснява причините за това. Началникът на агенцията Дмитрий Кисельов нарече хода „цензура”, посочва „Раша тудей”.

„Да се закрие сметката на една от водещите световни информационни агенции е цензура, пряко възпрепятстване на работата на журналистите”, каза Кисельов. „Що за свобода на пресата и демокрация могат да твърдят че имат във Великобритания, ако пречат на една от най-големите информационни агенции да работи в страната?”

Не бе дадено формално обяснение за причините за закриването на сметката. Източник в банковия сектор казал на агенцията, че държавата е поставила Дмитрий Кисельов в списъка с антируски санкции, което би могло да доведе до замразяването на сметките на информационната агенция.

„Това е незаконно”, сподели главният редактор на „Русия сегодня” Маргарита Симонян в Туитър. „Санкциите означават, че Кисельов не може да пътува до Европа и да има лични банкови сметки там. Не са налагани санкции на информационната агенция „Русия сегодня””.

Кисельов е един от хората, които попадат в списъка с лица, подложени на финансови и туристически санкции от ЕС. Тези ограничения са наложени и върху редица други руски официални лица във връзка с позицията на Москва относно Украинската криза.

Списъкът на санкциите, който включва и шефа на „Русия сегодня”, бе публикуван на 21 март. Той определя Кисельов като „централна фигура на правителствената пропаганда в подкрепа на разполагането на руски войски в Украйна”.

Руският посланик в Обединеното кралство, Александър Яковенко, сподели в Туитър, че този ход е пример за използване на цензура срещу медиите, които имат алтернативна гледна точка.

Това не е първият път, в който властите в Европа предприемат мерки срещу руските медии, опериращи на територията им.

По-рано този месец, медийният регулатор на Полша стартира процедура за отнемане на лиценза на „Радио Хоби”, което излъчва предавания на руската информационна агенция „Спутник”. Регулаторът заяви, че радиото е нарушило законите за излъчване като е „предоставило част от ефирното си време на трета страна и по този начин губи правото си да влияе върху съдържанието и представянето на предаванията”. Основателят на радиото смята, че ходът е политически мотивиран.

Германският канал, Salve.TV бе разследван от местния регулатор, след като излъчили предаване на „Раша тудей” – „Липсващата част” (‘Der Fehlende Part’). Преследването бе подето от германски депутати, които заявиха, че шоуто има пристрастност към Русия.

Миналия месец ЕС изготви план за противодействие на това, което смята за „руски дейности за дезинформация”, призовавайки за „насърчаването на политиките на ЕС” в постсъветското пространство налагайки мерки срещу руските медии.

Документът от девет страници, изготвен от дипломатическата служба на ЕС, изрично споменава „Раша тудей”, които според доклада излъчват „измислици и омраза от своите бюра в европейските градове”.

Руското външно министерство разкритикува ЕС относно доклада, заявявайки, че предложеният план нарушава правото на свобода на изразяването и създава условия за обща дискриминация срещу руски медии.

Главният редактор на „Раша тудей” Маргарита Симонян подчерта, че докато има стотици западни медии, говорещи с един глас, ЕС се опитва да изтласка „Раша тудей” – един от малкото алтернативни източници на информация сред международните новинарски медии.

Източник: http://www.fbr.bg/