Филип Брийдлав: Русия е враг на САЩ, Черно море е неин бастион

Русия „е избрала да стане враг“ на САЩ и НАТО, а Черно море е станало бастион на нейната мощ, заяви върховният главнокомандващ съюзническите сили на НАТО в Европа, американския генерал Филип Брийдлав, цитиран от ТАСС.

Русия „е избрала да стане враг“ на САЩ и НАТО и поради това „представлява дългосрочна екзистенциална заплаха за САЩ и техните европейски съюзници и партньори“, каза генералът по време на изслушване в Комисията по въоръжените сили на САЩ в Камарата на представителите. Той е обвинил Русия, че се опитва да „пренапише правилата“ на международната арена.

„Русия копнее да се наслади на безспорното си влияние върху съседните страни с цел да създаде „буферна зона“, разглеждайки по този начин САЩ и НАТО като заплаха за своите цели и стремежи. В тази връзка Москва „има за цел да ни раздели и да предизвика нашата решителност“ заявява Брийдлав.

Междувременно председателят на заседанието, конгресменът Mac Торнбъри (републиканец от Тексас), подчерта в приветственото си слово, че Брийдлав скоро ще напусне поста си като главнокомандващ съюзническите сили на НАТО в Европа. Кога точно ще стане това законодателят не даде повече подробности.

Черное море „се е превърнало в бастион на руската мощ“, каза още генералът. Той изтъкна това в отговор на въпрос за отношенията с Турция в рамките на НАТО. „Контактите по военна линия (с Турция) остава стабилни“, посочи генералът. Наред с това той призна, че САЩ и Турция „не винаги се съгласяват напълно във всичко“, без да да каже нещо повече. Той само добави, че Турция има „сложно съседство“. Брийдлав поясни, че има предвид военния конфликт в Сирия. В този контекст прозвуча и фразата за Русия.