Бородай: войските на ДНР се закрепиха на резервните линии

Войските на Донецка народна република (ДНР), предвид численото превъзходство на украинската армия, са били принудени да оставят предишните си позиции в северния участък на фронта и да преминат на предварително подготвени позиции. Това съобщи в събота премиерът на републиката Алексдандър Бородай, предаде ИТАР-ТАСС.

„Нашите войски организирано и съхранявайки личния състав и военни средства  се закрепиха на резервните отбранителни линии. Ние бяхме подготвени към такъв  вариант, тъй като ни се налага да противостоим на групировки от десетки хиляди души и стотици единици бойна техника – тоест, практически на цялата украинска армия. Нашите войски продължават да се сражават, духът ни е висок и сме убедени в своите сили”, поясни Бородай. Предвид „тактиката на изпепелената земя”, която използват украинските сили, „всеки час на военни действия отнема животи на мирни граждани”, подчерта той. В тази връзка, каза той, „ние се обръщаме към международната общност с искане, да повлияе на украинските власти и да спре унищожението на мирното население”.

По-рано, главнокомандващия на опълчението Игор Стрелков излезе с изявление, в което подчерта, че в момента става геноцид на мирното население в Донбас. Той потвърди, че по време на обявеното примирие въоръжените сили на Украйна са прехвърлили в югоизточната част голямо количество бронетехника. По думите му, над 60 тежки оръдия са били изпратени в Семьоновка, Славянск и Краматорск. Около двадесет установки „Град“, „Смерч“ и „Ураган“ непрекъснато обстрелвали тези градове.

„Имаше ожесточен бой с големи загуби, засега не може да се говори за точни цифри. Нашите отряди в Николаевка продължават  да водят сражения, като с тях нямаме никаква връзка. От юг към Семьоновка се движи колона от бронетехника на противника. Противникът разполага с около 20 установки „Град“, „Смерч“ и „Ураган“, тежки миномети, толкова много снаряди, колкото не съм виждал никога. Артилерията работи непрекъснато, колоните за снабдяване на противника вървят непрекъснато”.

По думите на лидера на опълчението на Донбас, той и неговите бойци, въпреки всичко са готови да се сражават до край, но опълченците не искат да загиват безсмислено и да бъдат погребвани под развалините на града от хора, които са им повярвали.