Борислав Цеков: Нормализацията в диалога между САЩ и Русия ще бъде последвано от партньорство срещу ислямския тероризъм

Борислав Цеков, съосновател на „Тръмп Общество“, в разговор с Илиана Беновска, заедно с Първан Симеонов и Ивайло Крачунов, в предаването „Беновска пита“ по „Канал 3″ и „Радио К2″ коментира актуалните обществено-политически теми.

Цеков започна по темата за „Тръмп Общество“, на което той е съосновател. По думите му това е една неформална отворена общност от хора. „Тук не става дума за възхвала или някакъв папагалски възторг към новия американски президент, а за по-реалистична оценка на промяната, която настъпва в света и потенциала за промяна, който носи новият американски президент и който предстои да видим дали ще се реализира“, каза в началото Цеков. Той посочи, че от 40 години насам, от Рейгън нататък, в американската политика съществува симбиоза между неолибералната икономическа доктрина и неоконсерватизма във външната политика, свързана с ролята на САЩ като хегемон в света, който налага своите интереси по всички точки на света.
„Тази симбиоза, която аз наричам „глобална идеологическа секта“, успя не само да се вкорени във властта, но и да превземе върхушките на двете партии“, отбеляза Цеков и допълни, че именно заради това както в САЩ, така и у нас битува усещането, че промяна няма, защото управлението и на едните, и на другите се извършва от едни и същи хора. Цеков определи идването на Доналд Тръмп като „идеологически преврат във Вашингтон“, като на власт се връщат старите консерватори.
Борислав Цеков подари на Беновска своята книга за Доналд Тръмп, с която се противопоставя на митовете, лъжите и пропагандата срещу новия американски президент, че е расист, ксенофоб и женомразец.
„Понеже Тръмп е расист и женомразец, официалният говорител на кампанията му беше една мулатка“, отбеляза Цеков.
По темата за стената, която Тръмп иска да бъде изградена на границата с Мексико, Цеков посочи, че Обама, Клинтън и Сандърс, които го обвиняват в ксенофобия, са гласували през 2006 г. построяването на тази стена. „Тогава е републиканско мнозинството, но 27 демократи в Сената, между които и Барак Обама, Хилари Клинтън, Джо Байдън гласуват този закон“, каза Цеков.
Относно разговора Тръмп – Путин Цеков коментира: „Това са първи знаци на една политика на разведряване. Тя е заявена и отстоявана от Доналд Тръмп още от 1986 г. Нормално е да има един коректен диалог, но не бива да се очаква, че от днес за утре ще има разцвет на отношенията между САЩ и Русия. След нормализация в диалога ще последва и партньорството по големите теми, които не са нито климатичните промени, нито дрънкането на оръжия срещу Русия, а ислямския тероризъм и неговата ликвидация“.
По въпроса за Закон, с който да се санкционира хейтенето и троленето в медиите и интернет и неверните новини Цеков каза: „На законово ниво може да се регламентира само много по-ясно изискване за правото на отговор, но наистина е въпрос на саморегулацията на медиите и да завишат изискванията и към форумите, и към фейсбук страниците на големите медии, където наистина е една вакханалия“

Източник: ИА Фокус