Бомбардировачи от ВВС на Русия прелетяха край САЩ в Деня на независимостта

Две двойки стратегически бомбардировачи Ту-95 от ВВС на Русия са прелетели недалече от крайбрежието на Аляска и Калифорния на 4 юли, Деня на независимостта на САЩ, съобщава Fox News, позовавайки се на високопоставен източник в Пентагона.

Първият инцидент, според информацията на телевизията, се е случил в близост до крайбрежието на Аляска в 10:30 ч. сутринта местно време (21:30 ч.). Два изтребителя F-22 от ВВС на САЩ са били вдигнати за прехващане на двата Ту-95. Вторият инцидент е регистриран час и половина по-късно на 12 морски мили от крайбрежието на Калифорния, където два изтребителя F-15 са прехванали още една двойка руски бомбардировачи.

Прехващане в НАТО наричат съпровождането и проследяването на полетите на самолетите, приближаващи границите на страните-членове на алианса.

Както отбелязват източниците, руските самолети не са нарушили въздушното пространство на САЩ. Официалният представител на Обединеното командване на аерокосмическата отбрана на Северна Америка (NORAD) Майкъл Кучарек отбелязва, че руските бомбардировачи не за първи път приближават въздушното пространство на САЩ. „Ние реагирахме както в Аляска, така и в Калифорния. Нито един от бомбардировачите не е нарушавал въздушното пространство на NORAD“,  каза той.

Според информация на Fox News, аналогичен инцидент се е случил и на 4 юли 2013 г. През май тази година два Ту-95 се бяха появили отново край бреговете на Аляска.

От руското министерство на отбраната към момента не са коментирали тази информация.