Болшинството от руските граждани одобряват курса на развитие на страната

Руският президент Владимир Путин оглави класацията на елита в Русия благодарение на това, че болшинството от руските граждани подкрепят зададения от него курс на развитие на страната, въпреки влошаването на ситуацията в икономиката. Това заяви председателят на управлението на Фонда ВЦИОМ Константин Абрамов, предаде РИА Новости.

По данни от проучването на ВЦИОМ Путин за десета поредна година е лидер в рейтинга на руския елит, като при това броят на гласувалите за него руски граждани достигна рекордните 81 %. За сравнение този показател миналата година е бил 66 %.

Според Абрамов политикът е оценяван преди всичко за делата му, а не за обещанията, които е давал.

„Въпреки че нашите хора прогнозират, че могат да живеят и по-зле, и прогнозират криза, все пак нивото на подкрепа на държавния глава, на президента, е много високо. Степента на одобрение на вектора на развитие на страната е много висока“, заяви Абрамов.

Водещата позиция на Путин в рейтинга на руския елит според председателя на ВЦИОМ е обусловена от успешно проведената зимна олимпиада в Сочи, както и от връщането на Крим в състава на Русия.

„Около тази фигура нацията се сплоти, въпреки сериозното влошаване на икономическата обстановка, свързано с падането на курса на рублата. Нивото на одобрение сред хората остава много високо“, отбеляза още Абрамов.