Бокова в Давос: Опазането на културното наследство е опазване на мира и сигурността в света

Борбата за опазване на културното наследство във време на масово и безогледно разрушаване на паметници на културата беше темата на интерактивна дискусия в рамките на Световния икономически форум в Давос, в която участва и Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Дискусията беше ръководена от Мартин Рот, директор на музея „Виктория и Алберт“ в Лондон.

„ЮНЕСКО успя да докаже на Съвета за сигурност, на политиците и на международната общност, че въпросите за опазване на културното наследство са част от хуманитарната криза, част от заплахата за сигурността и мира“, коментира Ирина Бокова и цитира Резолюция 2199 на Съвета за сигурност на ООН, приета през февруари миналата година за пресичане на незаконния трафик на културни ценности и финансирането чрез него на тероризма. Тя изтъкна успешното партньорство на ЮНЕСКО с Интерпол, с международната организация на митниците, с правителствата на много страни, с аукционните къщи и създаването на платформа за обмен на информация, за укрепване на граничните и вътрешните режими.

„Пример за успеха на партньорството на ЮНЕСКО с Европейския съюз, Франция и Швейцария е възстановяването на 14 мавзолея в Тимбукту след тяхното разрушаване през 2012 година“, каза Ирина Бокова.

„Защитата на културното наследство започва с всеки отделен човек, особено чрез развитието на силни образователни системи за формиране на толерантни общества, изградени върху зачитането на културното многообразие , което от своя страна допринася за предотвратяване на насилието и екстремизма, за социално сближаване, укрепване на мира и сигурността“, подчерта в заключение Генералният директор на ЮНЕСКО.