Бойци от «Сокол» се предали доброволно на опълчението в Донецк

Бойците от спецчастите «Сокол», които са елиминирали радикалиста и лидера на неонацистката групировка „Десен сектор“ Сашко Билий, се предадоха доброволно на защитниците на Народна Донецка Република. Алексей Баганец, заместник на Главния прокурор на Украйна, в пряк ефир на телевизия «Интер» на 18. 05. 14 г. той призна, че в Донецк е бил окръжен и предаден в плен отряд от специалните части «Сокол».

По думите на зам.-прокурора, в Донецк са били изпратени 22 групи следователи от главната прокуратура с цел задържане на «сепаратистите» и провеждане на огледи. За тяхна охрана са били изпратени бойци от специалните части на украинското МВР «Сокол». В Донецк те били блокирани от опълченците на Донецка Народна Република. Изхождайки от аргумента, че е безсмислено да загиват заради киевската хунта, бойците доброволно оставили оръжието и се предали на опълченците на Донбас.

Предвид това, че във всяка следствена група е имало минимум по 12-14 души, то в плен са попаднали не по-малко от 250 души, които се предали заедно с оръжието и специалния транспорт.