Бойни кораби на Русия и НАТО смутиха Истанбул

Руски войници насочиха зенитни ракети при преминаването на бойни кораби през Босфора край Истанбул, Турция определи това като провокация.

Демонстрацията на зенитчика от борда на „Цезар Куников“ предизвика вниманието на стотици рибари и жители на турския мегаполис, както и на пътниците в кораби и фериботи, свързващи европейската с азиатската част. За преминаването на руската флота не е имало предварително уведомяване.

„След като се разгоря кризата около сваления руски бомбардировач, за пръв път се случва подобна демонстрация на бойна готовност, това е безпрецедентна провокация. Има строго установени правила за преминаване през Босфора и те са валидни за съдовете на всички страни. Да, това е провокация, демонстрираща агресия и заплаха, на която ние ще дадем правилния отговор“, коментира външният министър Мевлют Чавушоглу.

Той определи като провокация и реакцията на Багдад по повод турската пехотна част, установила се в Иран за обучение на бунтовниците пешмерги. „В Турция също се е налагало да се провеждат спешни разговори с посланици. Но в Багдад това е ежедневие. След сформирането на новото правителство там министърът на вътрешните работи поиска от нас полицаи за обучение на иракските, военният министър покани за същото и наши войници. Областният управител на Мосул също отправи специално искане за това. Войниците ни са там за тренировки и учения на иранските сили за борба с терористите от „Ислямска държава“. Там са не само турските части, има и от САЩ, Германия и Франция“, заяви външният министър на Турция.

По-късно през деня говорителят на външното министерство Танжу Билгич огласи официалната и особено остра реакция на правителството, предизвикана от коментари на иранските държавници за регионалните политики на турския президент Реджеп Ердоган. Управляващите в Иран трябва да избират между добросъседското сътрудничество и партньорството с кървавия режим на Дамаск, но с избора на втория вариант кризата с тероризма няма да бъде решена, необходими са сериозно и отговорно мислене и действия, подчерта Билгич.

На Босфора край Истанбул при Сарайбурну акостираха и три бойни кораба на НАТО от флотилиите на Португалия, Испания и Канада.

 

Източник: БГНЕС.