Бойни делфини на САЩ ще участват по време на ученията в Черно море

По време на ученията на НАТО в Черно море през лятото на 2014 година ще вземат участие американски бойни делфини. На „Известия“ за тези планове е разказал представителят на военно-морските сили на САЩ -Том Лапуца, отговарящ за програмата с морските млекопитаещи. Той съобщил, че ученията с участие на 20 делфини и десет морски лъвове ще продължат около две седмици. Това ще бъдат първите подобни учения на НАТО.

В Черно море морските животни ще тестват нов антирадар. Докато антирадарът, съгласно сценария на ученията ще дезориентира вражеските ехолокатори, морските лъвове и делфините ще търсят мини и военни водолази.

В началото на април украинските власти са обявили, че са запланирали за 2014 година осем съвместни учения със страните на НАТО, включително морски. Животните ще бъдат доставени в Украйна със самолети, оборудвани със специални вани.

Dolphins fly to New Caledonia with Hickam C-17 crew

Американските делфини могат да се срещнат в морето с руските „колеги“. Известно е, че такива животни се подготвят само в Русия и САЩ.

Руският център по подготовка на бойни делфини работи в базата на Държавния океанариум в Севастопол, който се намира в Казашката бухта в Крим. В края на март т.г. е съобщено, че океанариумът планира да възобнови тренировките по нови програми за делфините афала и морските котки в интерес на руския флот. Съгласно програмата, животните ще бъдат задействани за търсене на потънали предмети, военна техника, боеприпаси и вражески водолази.

http://lenta.ru/news/2014/04/21/dolphins/

http://izvestia.ru/news/569579#ixzz2zW7SayrJ