Бойко Коцев се срещна с председателя на Московската градска дума

 Среща на посланика в Русия с председателя на Московската градска дума

Посланикът на България в Русия г-н Бойко Коцев се срещна с председателя на Московската градска дума Алексей Шапошников, съобщиха от посолството ни в Москва. Двамата обсъдиха развитието на сътрудничеството между столиците София и Москва.

Изразено беше общо виждане, че то ще се активизира и при новото ръководството на Московската градска дума, избрано през септември 2014 г. А. Шапошников изрази готовността на московския парламент да обменя опит със Столичния общински съвет в различни области, свързани с развитието на градската среда.

Като перспективи за разширяване на сътрудничеството между двете столици бяха откроени и строителството в областта на транспорта, и туризма. Българският посланик подчерта възможността български фирми да участват в разширяването на московското метро. А. Шапошников подкрепи подобна перспектива като се има предвид и, че в близките 2 г. метрото на Москва трябва да има 32 нови станции. По повод сътрудничеството в туризма беше откроена и програмата за популяризиране на т.нар. Малка Света гора – 12 манастири край София.

Обсъдени бяха и възможности и за увеличаване на културния обмен между Москва и София, за съвместното отбелязване на паметни годишнини.   Българският посланик представи предложението за реализиране на телемост между Москва и София на 24 май в Деня на българската просвета, славянска писменост и култура като от София бъде транслиран концерт, посветен на отбелязвания и в Русия общославянски празник.

Текст под снимка

Посланик Коцев предостави на председателя на Московската градска дума Алексей Шапошников петте книги на именити български писатели, излезли на руски език през последната година в рамките на българо-руския проект „Нов български роман.“