Боинг 777 може да е свален при учения на украински военни

В деня на катастрофата на малайзийския самолет в Източна Украйна подразделения на ПВО на украинските ВС са провеждали учение по отработване на система за изстрелване на ракети. Аварийна ситуация по време на провеждането на ученията е възможна причина за трагедията с Боинг-777, съобщи РИА Новости, цитирайки източник от украинското правоохранително ведомство.

Припомняме, че на 17 юли Boeing на малайзийските авиолинии падна в Донецка област. В катастрофата загинаха всички 298 пътника в самолета. Киевските власти обвиниха опълченците за трагедията, които на свой ред заявиха, че не разполагат със средства, които биха могли да свалят самолет на такава височина.

„На 17 юли от командира на 156-ти зенитно-ракетен полк бе наредено провеждане на обучение за покритие на сухопътните войски в покрайнините на Донецк – разполагане на батальони, отработване и изпълняване на целия алгоритъм за проследяване и условно унищожаване на цели с ракети от ЗРК „Бук-М1””, съобщи източник на РИА Новости.

Според него, въпреки че на командирите е дадено разрешение за стартиране  на ракети, то реално изстрелване на 9М38М1 не е било предвидено.

„За участие в учението в Днепропетровск от авиобаза Кулбакино в Николаев са били изпратени два самолета Су-25. Пред тях е била поставена задача да проведат разследване и да обозначат контролни цели в района на съсредоточаване на групировките на АТО (антитерористична операция) на запад от Донецк“, заяви още източникът.

„След влизането на един от самолетите в зоната на ЗРК „Бук“ той е бил взет на прицел от батареята, разположена в Зарощенское. Вероятно, по някаква трагична случайност, след известно време маршрутите на Су-25 и малайзийския пътнически Боинг са съвпаднали и на екрана са се сляли в една точка, което се е оказало фатално. В момента на съвпадане на целите в една линия, системата за проследяване автоматично подхваща тази, която има по-голяма площ“, отбелязва още източникът на РИА Новости.

Той не можа да обясни обаче причините за несанкционираното изстрелване на ракетата. „С тези въпроси се занимават сътрудниците в СБУ, които в 9:30 вечерта прибраха командира на батареята с екипажа“, поясни информаторът.

„След трагедията с руския Ту-154 над Черно море през 2001 г. са забранени всички учения със ЗРК „Бук“. Съответно, военните имат само правото на техническо обслужване на установките“.

Нека припомним катастрофата от 2001 г. Злополучният Ту-154 летял от Тел Авив за Новосибирск и бил улучен погрешка при провеждане на учения на украински военни с ракетен комплекс на ПВО. Грешката отне живота на 78 души– 66 пътника, болшинството от тях израелски граждани, и 12 члена на екипажа. Украинският съд тогава отказа да признае участието на военните в катастрофата