Богданов: Русия като цяло е доволна от сътрудничеството си със САЩ за Сирия

В Москва като цяло са доволни от сътрудничеството със САЩ за Сирия, военните общуват активно и обменят информация. Това заяви пред ТАСС специалният представител на руския президент за страните от Африка и Близкия изток, зам.-министърът на външните работи на РФ Михаил Богданов.

„Като цяло сме доволни от сътрудничеството, каналите се усъвършенстват, естествено. Това е нещо ново. Ние отдавна го предлагахме, но нашите американски партньори имаха съмнения. Сега работят центрове за обмен на информацията и в Женева, и в някои страни от региона, – каза той. – И в Москва, и във Вашингтон нашите военни общуват активно и обменят информация, работят над картите. Има също така определени технически средства за проследяване на нарушенията и следене на обстановката в отделни региони на Сирия, имат се предвид и дронове, и космически средства, и въздушни средства за следене и наблюдение“.

Богданов за пореден път отбеляза, че всички обвинения по адрес на Русия за нарушаване на примирието в Сирия са голословни.

„Води се информационна война и има сили, които не са заинтересовани в политическото разрешаване на кризата, които биха искали продължаване на войната и които хвърлят разни спекулативни информационни измислици и голословни обвинения, и с тези измислици да обуславят участието в политическия процес“, подчерта Богданов.

„В това виждаме просто нежелание да се занимават с политическото разрешаване на кризата, – обърна внимание той. – И още повече, изхождайки от такава позиция, тези сили сами провокират в това число и въоръжени инциденти и нарушения“.

Работата по разрешаването на кризата в Сирия трябва да се води без каквито и да било предварителни условия, подчерта специалният представител на президента.

„Сега има четири основни направления: това са хуманитарната ситуация, прекратяването на огъня, борбата с тероризма и политическият процес, – каза той. – По тези всички четири направления трябва да се провежда паралелна работа без поставяне на каквито и да било условия. Но в същото време не бива да се губи и време, защото всички тези въпроси изискват бърза реакция от страна на международната общност и консолидирани подходи и действия“.

Преговорите на Международната група за подкрепа на Сирия на ниво министри ще бъдат продължени, каза още Богданов.

„На някакъв етап, видимо, предстои нова среща на ниво министри на групата за съдействие, – каза той. – А сега доста активно и редовно се срещат две целеви групи в Женева: по хуманитарната проблематика и прекратяването на огъня. Работата се извършва при разбирането, че всички ние заедно ще продължаваме безкомпромисната борба с терористите в Сирия и не само там“.

„Това вече са ракови метастази – наблюдаваме съответните процеси в Ирак, Либия, Йемен и други места, – продължи Богданов. – Всичко това тревожи и нас, и иранските ни партньори. Тук ние имаме общ интерес, включително и Саудитска Арабия и, както разбираме, Турция и партньорите ни от САЩ и ЕС“.

Русия изисква реакция от страна на международната общност на обстрелите на кюрдите от страна на Турция, заяви Богданов.

„Ние постоянно повдигаме тези въпроси, – подчерта той. – Те вече се обсъждат и в Женева, и в рамките на отделните формати за сътрудничество под егидата на ООН“.

Москва също така подчертава необходимостта от затваряне на сирийско-турската граница, за да бъдат лишени терористите от подкрепление и източници на финансиране, каза Богданов.

„Този въпрос се обсъжда в рамките на Международната група за подкрепа на Сирия и целевата група за прекратяване на огъня, – заяви той. – Най-важното е да бъдат лишени терористите от възможността да получават подкрепление от жива сила и оръжие и да се занимават с незаконна търговия с петрол, продажба на артефакти, вземане на заложници и получаване на откуп. Всичко това е материална подкрепа за тях и морална експанзия на тероризма. Контролът на границата е изключително важен. Има се предвид не само границата с Турция, но и въобще целият периметър на границите на всяка държава, в този случай на Сирия“.

По думите на Богданов сега същите тези иракчани заявяват на РФ, че „обща граница между Сирия и Ирак не съществува, защото по средата се намира така наречената ИД“. „Това, разбира се, е много тъжно“, отбеляза руският дипломат.

„Тук трябва да де въведе ред и главната опора е на въоръжените сили на Ирак и Сирия с подкрепата на умерената патриотична, в това число и въоръжена, опозиция, кюрдските отряди за самоотбрана и, естествено, при съдействието на международната общност, – продължи той. – Има коалиция, оглавявана от САЩ. Тя нанася от въздуха удари по територията на Ирак и Сирия. Има руски ВКС, действащи в Сирия по молба на легитимното правителство в Дамаск. Ние сме за това тази коалиция да бъде максимално широка и консолидирана и да се обяви за единен фронт срещу терористите“.