Близки на жертви от малайзийския Боинг са недоволни от холандското разследване

Искат то да бъде поето от международен екип на ООН

Роднини на жертвите от катастрофата на малайзийския полет МН17 смятат, че холандското правителство не се справя с разследването и настояват специален представител на ООН да започна международно разследване, предаде „Ройтерс“.

В писмо, изпратено днес до премиера Марк Руте, копие от което е било видяно от агенцията, се казва, че холандските служители не са успели да изградят обвинение и настояват материалите от разследванията на Комисията за сигурност и прокуратурата да бъдат предадени на ООН.

Малайзийският самолет беше свален на 17 юли над Източна Украйна, при което загинаха всичките 298 души на борда, две трети от тях холандци. Експерти твърдят, че най-вероятна причина за катастрофата е ракета земя-въздух, изстреляна от територия под контрола на проруските войници.

След катастрофата Холандия предприе най-голямото си криминално разследване в своята история. В момента камиони с части от разбилия се самолета са на път за Холандия, но голяма част от останките все още са на полето в Украйна.

Следователите не са стигнали до заключение как е бил свален самолетът или кои са заподозрените за престъплението.

В писмото, изготвено от адвокатската кантора от името на 20 роднини от Белгия, Германия, Холандия и САЩ, се казва, че холандските власти „напълно са провалили“ установяването на фактите при разследването, както и юридическата рамка на делото.

„Никой не знае кой с какво се занимава. Няма координация, няма никакъв контрол от холандските власти“, каза говорител на кантората, коментирайки работата на следствието.

Междувременно след заседание на кабинета днес премиерът Руте съобщи, че е взето решение за намаляване на числеността на мисията, която издирва останки и лични вещи на загиналите при катастрофата. Той отбеляза, че в последно време, въпреки сложната обстановка и нестабилната ситуация със сигурността, на мястото на трагедията е била извършена сериозна работа.

Останки от самолета са на път от Харков за Холандия, а съдебно-медицинските експерти са идентифицирали останките на още трима души. Така общият брой на идентифицираните е вече 292.

„С оглед на сегашното положение със сигурността и природните условия, ние не можем да направим много на мястото на катастрофата, затова и съкращаваме числеността на мисията. В Украйна ще останат минимален брой експерти, но веднага щом условията позволят, отново ще разгърнем мисията“, отбеляза Руте./БТВ