Би Би Си: ИД понася безпрецедентни стратегически загуби

Екстремистката групировка „Ислямска държава“ (ИД) е загубила повече от една четвърт от територията, която е контролирала по-рано, показват последни данни.

Експерти в областта на сигурността и отбраната съобщават, че територията под контрол на групата е намаляла с 28% от януари 2015 година, предаде Би Би Си, цитирани от изд. Медиапул.
През първите девет месеца на годината територията на ИД спада от 78 000 кв. км до 65 500 кв. км, което е еквивалент на площта на Шри Ланка.
През последните три месеца загубите на територия са се забавили, което съвпада с намаляването на въздушните удари на Русия срещу джихадистите.
В началото на годината руските въздушни удари срещу ИД са били 26% от общия брой на операциите, докато сега са само 17%.
Според експерти, загубите на ИД са значителни. Групата е отблъсната на 10 км от турската граница, докато иракските сили са превзели въздушната база Каяра – ключов стратегически обект на 60 км от Мосул, който е все още в ръцете на джихадистите.
ИД също така е изгубила сирийския град Манбидж, който служи за връзка между турската граница и де факто столицата Рака. Градът беше превзет от подкрепяните от САЩ кюрдски сирийски отряди.
Ако отдавна очакваната офанзива срещу Мосул, която трябва да започне по-късно този месец, успее, това ще бъде много силен удар срещу екстремистите.
Мосул е вторият по големина иракски град, който е под контрола на ИД от 2014 година, и е смятан за последния бастион на джихадистите в Ирак.