Разплата по американски: Бивш шеф на ЦРУ призовава да се „убиват руснаци“ в Сирия

Бившият зам.-ръководител на ЦРУ Майкъл Морел заяви в ефира на телевизия CBS News, че за регулирането на конфликта в Сирия трябва „тайно“ да се убиват руснаци и иранци, предаде РИА Новости.

Според Морел, Вашингтон трябва по-активно да подкрепя бойците в Сирия.

„Когато бяхме в Ирак, иранците снабдяваха с оръжие шиитските бойци, които убиваха американски войници. Иранците ни накараха да отмъстим. Трябва да направим така, че иранците да си платят в Сирия, трябва да накараме и руснаците са си платят“, каза той.

„Ще накараме руснаците и иранците да си платят, като ги убиваме?“, попита водещият от CBS Чарли Роуз.

„Да. Тайно“, потвърди бившият шеф на ЦРУ.

Морел добави, че не е задължително това да се отчита в Пентагона, но трябва „да е сигурен, че Москва и Техеран знаят за това“. След това, според него, САЩ трябва да „наплашат“ сирийския президент Башар Асад като унищожат гвардията му и „взривят ведомството му посред нощ“.

Всичко това, убеден е Морел, ще позволи да се окаже „натиск“ върху Дамаск, Москва и Техеран и да се постигне „дипломатическо урегулиране“.

Представител на Държавния департамент отказа да коментира думите на бившия разузнавач, като посъветва журналистите да се обърнат към брифингите и политиката на САЩ за Сирия.

По-рано в статия, публикувана в New York Times Майкъл Морел подкрепи Хилари Клинтън в борбата ѝ за президентския пост. Бившият шеф на ЦРУ нарече Републиканеца Доналд Тръмп „неволен агент“ на Русия.  В отговор милиардерът отвърна, че Морел действа по указания от Белия дом.