Бивш шеф на затворите в Русия арестуван за кражба

Бившият директор на руската Федерална служба за изтърпяване на наказания (ФСИН) Александър Реймер бе задържан по обвинение, че е участвал в присвояването на близо 3 милиарда рубли (около 52 милиона долара), съобщи руското издание Коммерсант .

Според следствието това е ставало чрез закупуването на завишени в пъти цени на електронни гривни за проследяване на намиращите се под домашен арест, както и на други системи за сигурност и контрол. Това е ставало в съучастие със заместника му Николай Криволапов, директора на Центъра за информационно-техническо осигуряване и свръзка към ФСИН Виктор Определьонов и на Николай Мартинов, генерален директор на търговска компания. Реймер доброволно се е явил при следователите да даде показания и е бил задържан на място.

Според следствието през 2010 – 2012 г. групата е закупувала стационарни устройства за контрол по 108 000 рубли бройката, докато реалната цена била 19 000 рубли. За мобилните електронни гривни е плащано по 128 000 рубли, докато цената им била също 19 000 рубли. Така тези устройства за домашните арестанти са излизали на държавата по-скъпо от „някои златни бижута“, съобщиха от следствието. През 2012 г. двама високопоставени служители на ФСИН от Самарска област бяха арестувани по обвинение, че след като инспекция установила подобна схема, поискала от началството си 2 млн. евро, за да си мълчат. През февруари 2014 г. бе установен друг случай, в който доставените електронни гривни не могат да работят с руската система за глобално позициониране ГЛОНАСС, поради което не вършат никаква работа.