Бившият шеф на Пентагона посъветва Тръмп да намери път към Русия

Един от приоритетите на новия президент на САЩ трябва да е „рестартът“ на отношенията с Русия, заяви бившият военен министър на САЩ Чък Хейгъл, цитиран от „Взгляд“

 „Един от приоритетите на новия президент на САЩ трябва да е „рестартът“ на отношенията с Русия. Знам, че няма да е лесно. Антируските настроения са много силни в САЩ, включително сред конгресмените, в Русия също антиамериканските настроения са силни – по-зле не е било от времето на Втората световна война“, каза Хейгъл в интервю за немското издание Handelsblatt, предава ТАСС.

„Мисля, че следващият президент няма друг избор. Това не е признак на слабост, държавите трябва да се разбират помежду си. Новият президент трябва в най-скоро време да посети Европа и Азия и да потвърди подкрепата си за нашите съюзници, след което да намери подходящата форма за диалог с президента Владимир Путин. За целта е нужна ясна програма“, каза бившият шеф на Пентагона.

„Няма друг път, в противен случай ще поемем по опасен конфронтационен курс“, препоръча Хейгъл.

„Алтернативата е продължаване на войните, увеличаване на страданието на хората и засилване на натиска върху Европа. Мисля, че Брекзитът беше до голяма степен реакция на проблема с бежанците“, добави той. „Затова бих предложил на новия президент незабавно да сформира експертна комисия, която да изработи подробни препоръки по отношение на политиката в Сирия, в Близкия Изток и Русия“, продължи Хейгъл.

Същевременно бившият шеф на Пентагона отбеляза, че новият президент трябва да издигне в свой приоритет не вътрешната, а външната политика.

По отношение на събитията в Сирия той изтъкна необходимостта от установяване на действително примирие. „Бих приветствал, ако новият президент на САЩ се опита да намери път за спиране на разрушаването на Сирия като протегне ръка на руснаци, иранци и турци“, каза още Хейгъл. Според него трябва да се предприемат действия в името на общия интерес. “ А „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“ са заплаха за всички“, подчерта той.

Източник: Руски дневник