Бившият италиански министър на земеделието призова за незабавна отмяна на санкциите срещу Русия

Лидерът на северно италианската област Венето и бивш министър на селското стопанство на Италия Лука Дзая подложи на рязка критика санкциите на ЕС срещу Русия по време на речта си на многохиляден протест на националния аграрно-промишлен сектор, организиран във Верона от най-голямата асоциация на италианските селскостопански производители Coldiretti, предаде РИА Новости.

 „Тези санкции са свинщина, която можеше да се предотврати. Само във Венето загубите от тях са почти милиард евро. А сега помислите над това, какво значение има руският пазар за цялата наша селскостопанска и хранителна промишленост“, заяви видният италиански политик, представляващ опозиционната партия „Северна Лига“.

Според екс-министъра, „ние се впуснахме в една международна история, която въобще не би трябвало да ни касае“.

Той призова незабавно да се отменят антируските санкции и да се продължи диалогът с Русия, която, според него, в Италия винаги са считали и продължават да считат за приятелска страна.

„Затова пък същото не може да се каже за тази Европа, която защитава транснационалните корпорации и ГМО, както и международния договор за свободна търговия между САЩ и Европа. Ние сме европеисти, но не сме за такава Европа“, каза Дзая.

В общонационалния протест във Верона участват около 10 хиляди представители на аграрно-промишления сектор в Италия, които протестират срещу удължаването на санкциите срещу Русия, в отговор на които руската страна наложи ограничителни мерки срещу Италия.

Италианските региони са едни от най-активните противници на антируските санкции и политиката на ЕС по отношение на Крим. По-рано резолюция с призив за отмяна на ограниченията бе приета от властите в Лигурия, а преди това аналогичен документ получи одобрението на парламента във Венето. В близко време гласуване по същия въпрос ще има в Ломбардия и Тоскана.

Според оценки на италиански депутати, загубите за ЕС от санкциите са на стойност над 44 милиарда евро, което е еквивалентно на загуба на близо 900 хиляди работни места.