Берлускони: Русия не е враг, а необходим партньор на Запада

Русия не е противник, а необходим партньор на Запада, заяви бившият премиер на Италия Силвио Берлускони в интервю за вестник Il Messaggero, цитирано от РИА „Новости“.

„Русия не е враг, а необходим партньор, който е част от Запада. Това не означава, че трябва да се споделят всички аспекти на руската политика. В украинската история руснаците са много прави, в Сирия допринасят за стабилизиране (на конфликта), но биха направили грешка, ако например опитат да окажат непозволен натиск над балтийските страни“, заяви политикът.

„Благодарение на нас времето на „Студената война“ приключи през 2002 година, а след падането на комунизма Русия стана приятелска страна, а не глобален антагонист. Най-благоразумните западни лидери най-накрая си дават сметка за това“, подчерта бившият премиер.

Относно предстоящата среща на Г-7, която ще се проведе в сицилианския град Таормина на 26-7 май, Берлускони отбеляза, че западните лидери днес не са в състояние сами да намерят решения  на основните проблеми на съвременния свят.

Според Берлускони липсата на участие от страна на Русия на предстоящата среща на върха не само е невъзможно, но и трябва да се избягва, а всички въпроси трябва да се обсъждат заедно в конструктивен дух.

Той добави, че е крайно време Западът „да се замисли за глобалната система, в която принципните играчи – Русия, Китай, новите „азиатски тигри“ и неекстремистките арабски страни трябва да бъдат част от глобалната система за безопасност и развитие“.

Отношенията между Русия и Запада се влошиха във връзка със ситуацията в Крим и Украйна. Форумът на икономически развитите държави от 1998 година в състава на „голямата осмица“ претърпя промени, когато през 2014 година западите участници в клуба взеха решение да не присъстват на поредната среща на Г-8 в Сочи, като вместо това се събраха без Русия на Г-7 в Брюксел. Участниците в Г-7 заявиха, че не искат да заседават заедно с Русия, докато Москва не измени политиката си по отношение на Крим.

Руският външен министър Сергей Лавров по-рано заяви, че Москва няма да предприеме никакви мерки за връщане в Г-8. По негови думи западните партньори „вече трябва да убедят Русия, че на нея ѝ е нужно да се върне в „осмицата“.