Берлускони: Русия е естествен съюзник на Европа срещу тероризма

Русия е естествен съюзник на Европа в борбата срещу тероризма. Това заяви в интервю за вестник Il Messaggero бившият премиер на Италия и лидер на партия „Напред, Италия“ Силвио Берлускони.

По думите на 78-годишния политик Русия е „естествен съюзник“ на Европа срещу „ислямския фундаментализъм“ и срещу „терористични заплахи“.

„Беше голяма грешка да се предположи, че съществуващото напрежение е унищожило атмосферата на сътрудничество, родена след споразумението в Пратика Ди Маре, когато благодарение на външната ни политика Русия се превърна в стратегически съюзник на НАТО и член на Г8″, добави Берлускони.

„Днес изглежда, че времената на Студената война се връщат. Аз се надявам, че трагичните събития в Париж ще помогнат на всички да разберат кои са истинските ни и смъртни врагове“, подчерта той.

Берлускони коментира и санкциите срещу Русия, които според него са безполезни и са пагубни за италианската икономика.

„Санкциите са безполезни, освен това те са вредни за външната ни политика и пагубни за нашата икономика. Аз се надявам, че италианското правителство ще стане инициатор за промяна на европейската линия“, каза Берлускони.