Берлин: Прекратяването на разговорите за Сирия показва, че сме безпомощни

„Прекратяването на разговорите в крайна сметка е свидетелство за съвместната ни безпомощност“. Това заяви германският икономически министър Зигмар Габриел по време на визита в Иран във връзка с продължаващия конфликт в Сирия, цитиран от Ройтерс.

По време на двудневното посещение той призова иранското правителство да направи всичко необходимо за спиране на огъня в Сирия.

Сирийските правителствени сили, подкрепяни от ирански милиции и руските ВКС, предприеха офанзива срещу бунтовниците в Алепо, бомбардирайки болници и водоснабдителната мрежа.

Разбира се, ние поискахме правителство да направи всичко възможно за спиране на огъня, каза Габриел пред журналисти след среща с ирански политици.

Той поясни, че никой в Германия не може да разбере, че болници са бомбардирани и цивилни хора страдат.

Всеки, който подкрепя сирийското правителство, „и това се отнася за Иран“, споделя отговорността за прекратяването на конфликта, поясни германският политик и добави: „Мисля, че Иран знае отговорността си тук“.

Вчера САЩ прекратиха разговорите с Русия за споразумението за спиране на огъня в Сирия, намеквайки, че има малка надежда за дипломатическо разрешаване на конфликта.

Габриел водеше делегация от представители на бизнеса, за да склони Иран да сключи сделки с германски инвеститори и компании. В понеделник „Сименс“ подписа договор за модернизиране на железопътната мрежа на Ислямската република.

 

реклама