Берлин и Москва съгласуваха стъпки за деескалация в Донбас

Ангела Меркел и Владимир Путин съгласуваха в днешния си телефонен разговор поредните стъпки за регулиране на украинската криза в рамките на „нормандския формат“.

Това обяви самата канцлерка на пресконференция във Варшава с полската и колежка Беата Шидло. Меркел е на посещение във Варшава.

„Днес отново говорих с президента на Русия Владимир Путин, защото сме обезпокоени от положението в източна Украйна. Договорихме за по-нататъшните стъпки, които могат да бъдат предприети в рамките на „нормандския формат““, каза Меркел.

Тя добави, че санкциите остават в сила, защото изпълнението на Минските договорености остава незадоволително.

В изявление по-рано днес за ТАСС руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че изострянето на обстановката в Украйна е изгодно за президента й Петро Порошенко, защото по този начин отвлича вниманието от неспособността на Киев да изпълни Минските споразумения.

Лавров добави, че никой не подлага на съмнения тези договорености, а стремежът на Доналд Тръмп да вникне в същността на проблема в Украйна е „качествен тласък“ в сравнение с позицията на предишната администрация.

В свой коментар влиятелното американско издание „Форийн полиси“ пише, че действията на украинските военни в „сивата зона“ на Донбас, а също липсата в Киев на политици, които да се обявяват за мир, провокират ескалацията на конфликта. Авторът на подобна констатация е живеещият в Киев журналист Айзък Уеб.

БГНЕС припомня, че „сивата зона“ е неутралната зона по линията на съприкосновение, където съгласно споразуменията не само не трябва да се водят бойни действия, но не трябва да има и тежки въоръжения за воденето на такива действия.

Той твърди, че от 29 януари в Донбас се е върнала „пълномащабната война“, която може да доведе до хуманитарна катастрофа. Киев сочи с пръст Русия, но журналистът подчертава, че не бяха представени никакви доказателства за участие на руски въоръжени сили в сегашните военни действия.

Източник: БГНЕС