Бели мечки се забавляваха край изоставено село в Чукотка

Инспектори от националния парк „Берингия” в Чукотка откриха многобройни следи от бели мечки, които влезли в изоставено село да търсят храна и се пързаляли по близките планински склонове

В село Аван мечките изкопали на три места дълбоки ями, където усетили мирис на храна.

За да не бъде визитата им напразна, мечките се спускали по нанадолнищата на планината Останец, недалеч от селото.e65e0ce81dc72852a88ad2627fb42885

Бялата полярна мечка е единственият голям хищник в Арктика, който е изцяло приспособен към живот в полярни условия. При буря мечките се подслоняват в бързо изкопани ями до отминаване на стихията. От студа ги защитава козината и 10-сантиметров слой подкожна мазнина. Новородените мечета тежат около 500 грама и са слепи, глухи и напълно безпомощни.

Белите мечки живея на дрейфуващи ледени блокове и се хранят с тюлени, които убиват с един удар на лапата си, която е около 30 сантиметра.

Най-едрите мъжки индивиди достигат тегло от 900 кг. Обонянието им е много добре развито и усещат миризма на мърша на 30 км. разстояние, както и дупка на тюлен на повече от метър под снежната или ледената покривка.

Източник: bgnes.com