Белият дом: Обама е обсъдил с Путин решението му за изтегляне на руските войски от Сирия

Президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин са обсъдили в телефонен разговор решението за начало на изтеглянето на руските войски от Сирия. Това се казва в разпространено в понеделник съобщение на Белия дом, предаде ТАСС.

„Те обсъдиха днешното изявление на президента Путин за частично изтегляне на руските въоръжени сили от Сирия и поредните стъпки, необходими за гарантирането на пълното прекратяване на бойните действия с цел преминаване към политическите преговори за разрешаване на конфликта“, се казва в документа.

Лидерите на двете страни „обсъдиха и прогреса в реализирането на споразумението за общонационално прекратяване на бойните действия между сирийския режим и съюзниците му от една страна и въоръжената опозиция, от друга“. „Обама подчерта, че за политическия преход е необходимо прекратяване на насилието в Сирия“, се отбелязва в съобщението.

Обама е подчертал също, че Дамаск трябва да предостави безпрепятствен достъп за хуманитарната помощ.

По време на разговора двамата президенти са обсъдили и темата за Украйна. Обама отново е заявил, че опълченците в източната част на Украйна трябва да спазват условията на примирието.

Както се посочва в съобщението на Белия дом, Обама е подчертал необходимостта от страна на опълченците „да спазват условията на примирието в Източна Украйна и да предоставят на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) безпрепятствен достъп до контролираните от сепаратистите области, включително на украинско-руската граница“.

По-рано пресслужбата на Кремъл съобщи, че „при обсъждането на положението в Украйна руският президент акцентира върху необходимостта от изпълняване от страна на украинските власти на задълженията им по Минските споразумения“. „Страните потвърдиха намерението си да продължат работата със страните в конфликта в интерес на разрешаването му“, се казва в съобщението.