Да намерите транспортно средство

В Москва има безплатно возене на всеки вид транспорт, но трябва да сте герой на Съветския съюз, Русия, кавалер на орден Слава или дете до 7 години. Не се отчайвайте: може да вземете безплатно велосипед за временно ползване. В Москва има 5 места за това: парковете Соколники, Фили и Северно Тушино, Нескучни сад и Воробьови гори. До лятото на 2013 ще може да покарате безплатно колело срещу паспорт, но само за два часа. През тази година времето за ползване трябва значително да се увеличи. Освен това, на Воробьовите гори може да попаднете на безплатна екологична екскурзия за час в парка.

 

Да се потъркаляте на плажа

В Москва има 4 безплатни плажа: Тропарьово (за почивка с деца), Мешорско езеро (див плаж), Акдемичните езера (с водни атракциони, пинг-понг, билярд и хокей на маса), Сребърен бор (плажен комплекс с допълнителен плаж за нудисти).

 

Да хапнете

Безплатното ядене в Москва е най-сложната задача. Храна просто така споделят само свещенослужители и рокери. При все това съществуват няколко начина да утолите глада,  без да похарчите и една стотинка. На първо място, всеки вторник и четвъртък в 14 часа на улица „Стари Арбат” №37 пред паметната плоча на руския рок-изпълнител Виктор Цой (група „Кино”) се предлага безплатен чай, тестени закуски и йогурт. На второ място, в Москва има три „анти-кафенета“, където плащаш не за храната, а за прекараното в заведението време: „Циферблат“, „Бабочки“ и „Local Time”. Имайте предвид, че стойността на 1 минута в кафенето е около 3 стотинки, храна и напитки може да донесете със себе си, а също да се почерпите с безплатен чай и закуски. Покрай това във всички три места има безплатен Wi-Fi. Ако се организирате по-отрано, може да се запишете във „фокус-група“ за дегустация на нови храни и напитки. Може да го направите на сайтовете за платени проучвания

Понякога може безплатно да се похапне по време на кулинарните фестивали. За най-известния сред тях се смята международният фестивал Omnivore Food Festival (23-27 април 2013). Сред московските фестивали може да се отбележат Московският кулинарен фестивал, провеждащ се с подкрепата на столичното правителство, или съвсем новият „Fest EDAkov“, който се проведе за пръв през тази година в Световния изложбен център. Освен това може да посетите и още един европейски фестивал Fashion Food, който се провежда от 2010 година в няколко столични ресторанта. За такива мероприятия понякога има входна такса (средно 5-10 евро) или се влиза със специални покани, но броят на възможнитедегустации на територията на мероприятието е неограничен.

Да отидете на музей

В Москва има музеи, които работят целогодишно без входна такса – Културният център „Булгаковски дом“, намиращ се в къщата, където е живял известният писател Михаил Булгаков; Музеят на историята на градската психиатрична болница; Музеят на индустриалната култура и Музеят на историята на московското метро. Покрай това по време на „Нощта на музеите“, ако по-рано се наредите на опашка, може да разгледате всеки един музей в руската столица, без да си купувате билет. Освен това всяка трета неделя на месеца Музеят на съвременното изкуство, Мемориалният музей на космонавтиката и Музеят на историята на ГУЛАГ работят безплатно. Музеят на уникалните кукли е със свободен вход всеки четвъртък и петък от 10 до 12 часа, а Държавният краеведчески музей „Дом на крайбрежната“ работи безплатно всяка трета събота на месеца.


В Москва стремително нараства броят на местата с безплатен Wi Fi. Такива вече има и на станциите на метрото. Ежедневно обновяемата карта може да видите тук.

Да отидете на театър

Студентските театри предлагат безплатен вход за всички свои представления. Не бива да се забравя, че руската театрална школа е една от най-добрите в света, и много студентски спектакли по нищо не се отличават от професионалните. Програмата им обикновено се публикува на официалните сайтове на театралните и кино висши училища в столицата: театралните училища РАМТ, Щукински и Шепкински, а също и на ВГИК (кинематографическия университет).


Между другото, студентите от Консерваторията също изнасят безплатни симфонични концерти в Дома „Чайковски” и Консерваторията. Може да видите програмата тук.

Да се разходите из града с екскурзовод

Може абсолютно безплатно да се разходите из историческия център на Москва в състава на малка група с англоговорящ екскурзовод: услугата се предлага от фирма Moscow Free Tour, където покрай това може да получите 30% отстъпка на Hop on – Hop off автобусните турове из града.

Туристическият сайт „Разходка из града“ предлага безплатни тематични екскурзии из цяла Москва и безплатни велопоходи. Обиколките често са на руски език, обаче могат да се открият и англоговорящи гидове.  

 

Да отидете на кино

В Москва има множество кина, където може безплатно да погледате иновативна кинематография, да се насладите на класическо кино или на ъндърграунд филми, които обикновено не се показват в кината. Най-сериозното от всички тези места е Центърът за документално кино (мултимедийният пресцентър на РИА“Новости“, бул „Зубовски” №4), което показва филми на руски и английски език, с последващи обсъждания. Входът е безплатен, обаче е желателно да се регистрирате по-отрано на сайта, защото желаещите са страшно много. В киноклуба „Цурцум“ („Винзавод“, ул. „4-и Сиромятнически переулок“ № 6) показват серии от чуждестранно кино – през февруари 2013 се провежда седмица на немското кино, организирана съвместно с Гьоте институт. Rodnya Studio (ул. „Нижняя Сиромятническа“, №10, стр. 7, 3 етаж) се смята за един от най-модерните киноклубове в Москва – в две от трите му зали може да се пуши, а на тези, които дойдат навреме, се предлагат алкохолни и безалкохолни коктейли. Тук се прожектират безплатно тематични серии от 8-10 филма, подбрани от млади куратори, изкуствоведи и журналисти. В Garage screen (Център за съвременна култура „Гараж“, парк „Горки“) се показват основно руски премиерни заглавия, а в кино „Звезда“ (ул. „Земляной Вал“, №18/22), показват филми на английски и италиански.