Безшумен руски снайпер пробива 16 мм стомана

В борбата против тероризма руските командоси използват суперснайпер с изключително висока поразяваща способност. Куршумите му пробиват автомобилни брони, най-тежкия тип бронежилетки, врати, стени и други леко бронирани препятствия. Регистриран е като ВССК “Выхлоп” (Винтовка Снайперская Специальная Крупнокалиберная). За разлика от повечето снайпери руското оръжие е безшумно, а ефективната му далекобойност е 600 м.

ВССК “Выхлоп”

Суперснайперът епроизведен в ограничени количества и е приет на въоръжение в създадената от Владимир Путин Служба за защита на конституционния строй и борба с тероризма.

ВССК “Выхлоп” се презарежда ръчно, като използва затвор с постъпателно движение, който при изстрел се заключва към цевта чрез въртене на глава с четири бойни упора. Ръкохватката на затвора е от дясната страна на пушката. Тя е конструирана по схемата “бул-пап”, при която част от ударно-спусковия механизъм е разположен в приклада. Това позволява използване на по-дълги цеви в сравнение с класическите конструкции.

Цевта на снайпера е масивна и е дълга цели 622 мм. Обхваната е от специален интегриран заглушител, който се сваля лесно при почистване и транспортиране на оръжието. На цевната кутия може да се закрепват оптически, нощни и лазерни мерници за водене на точен огън в сложна обстановка. Допълнително стабилизиране на снайпера при изстрел се осигурява от сгъваща се двунога, закрепена към късата пластмасова ложа.

Руското чудо използва четири вида патрони:

СЦ-130ПТ е специален снайперски боеприпас с калибър 12,7 мм с повишена точност, СЦ-130ПТ2 е снайперски боеприпас с бронзов куршум, СЦ-130ВПС е специален боеприпас с повишена пробивност, а СЦ-130ПУ пък се използва за учебни цели.

Куршумът на патрона СЦ-130ПТ тежи 59 г и осигурява висока точност на поразяване. При стрелба на 100 м отклонението на попаденията е не по-голямо от 25 мм.

Патроните СЦ-130ВПС са с по-тежки куршуми – от 76 г. Именно те пробиват 16 мм стоманена плоча на разстояние 200 м. Куршумите им са специално изработени с диаметър 12,7 мм. Общата дължина на патрона е 97 мм при дължина на гилзата 54 мм.

При изстрел куршумите излитат с дозвукова скорост от 290 до 295 м/с. Това е позволило на конструкторите да поставят заглушител, с който мощността на звука е намалена до 123 децибела. Намалената начална скорост не се отразява съществено на кинетичната енергия на изстреляния боеприпас.

По-лекият куршум на патрона СЦ-130ПТ се изстрелва с дулна енергия 2500 джаула. Тежкият куршум на СЦ-130ВПС има дулна енергия 3650 джаула, която се запазва на голямо разстояние благодарение на високия му балистичен коефициент.

Прикладът на снайпера може да се регулира по височина и дължина, осигурявайки удобство на стрелци с различен ръст и физически данни.

Оръжието използва пластмасови пълнители с вместимост 5 патрона, които влизат в гнездо, разположено зад пистолетната ръкохватка и спусковата скоба.

Трите вида боеприпаси за руската пушка. Дупките от куршумите на снайпера са в 16 мм стоманена плоча.

Автор: Валтер Тюфекчиев, „24 часа”