Безумието на една тоталитарна монархия

В последните години стана модерно да се говори за погрома на тоталитарните диктатури. Под този лозунг в близко и по-далечно минало бяха унищожени няколко процветяващи държави. Страни, в които десетки западноевропейски фирми се надпреварваха да се конкурират за проекти. Става въпрос за Тунис, Ирак и Либия. Днес тези държави са в историята. Днес те могат само да бълват мигранти. Големите на деня се опитаха по подобен начин да третират и Сирия. Не се получи. Защото там се намеси руската мечка.

Мисълта ми е за една друга тоталитарна държава. Абсолютната монархия Саудитска Арабия. Там господстват други закони. Там наказанията се изпълняват публично на издигнат ешафод-така, както е било в Европа преди триста години. Там обикновените хора нямат никакви права. А жените нямат право на глас, нито дори право да управляват автомобил. Абсолютни права имат само властимащите. И на тази страна никой не и търси сметка защо продължава да се развива по този начин. Нещо повече, никой не се и опитва да я принуди да промени начина си на управление.

Питам аз защо е така? Питам и отговор не искам. Защото той е очевиден. Саудитска Арабия е сателит на САЩ. Тя изпълнява безпрекословно всички указания на своя сюзерен. Поради тази причина големите на деня си затварят очите че там тоталитаризмът е пъти по-ярко изразен от унищожените вече Ирак и Либия. Ярък пример за политика на двойните стандарти. За васалите много неща са позволени докато за желаещите суверенитет-не.

Поводът за статията е ясен-екзекуцията на шиитския духовен водач и последвалите го отзиви главно в Иран. Но толкова за близката нам арабска държава. Да се върнем у нас. От два дни зимата отново ни изненада. В цялата държава-изключая София-никой не чисти пътищата. Конкретно за Сливен нито в неделя, нито в понеделник дори една машина не е излязла да рине снега нито да ръси пясък по пътя. Питам аз къде е кметът или кметската управа? Кой плаща от нашите данъци парите на тези фирми, спечелили обществени поръчки относно тази дейност. И защо тя не се изпълнява? Кой ще търси отговорност от фирмата за снегопочистване? Или кой ще търси отговорност от кметската управа точно защото не търси отговорност от фирмата за снегопочистване?

Така попадаме в един затворен кръг, в който никой за нищо не е отговорен. А последствията са известни-муден трафик по пътя, катастрофи, закъсали коли. Затова ли се харчат парите ни? Г-н кмете, ако не знаете как се върши някаква дейност, попитайте тези които са запознати /напр. Данчето Фандъкова/-не е срамно. Стига да свършите нещо по време на мандата си. Ако ли пък не, сам се попитайте дали не е прекалено горещ столът на който са ви поставили. Защото за да вървят нещата в общината работата трябва да се върши. В противен случай никой, дори и тези които са ви поставили на мястото ви няма да има нужда от вас.

Автор: А. Коничев