Бежанците с нов маршрут за Европа – през Русия за Норвегия

Сирийски бежанци са започнали да влизат в Европа и по нов път – през Русия за Норвегия, съобщи offnews.bg.

От началото на годината на контролно-пропускателния пункт на границата с Русия в Стурског са регистрирани 220 кандидати за убежища. Година по-рано такива искания са подали едва петима души.

След като получат статут на бежанци, те са откарвани със самолет в столицата на Норвегия Осло.

Въпреки че границата между Русия и Норвегия е на 2300 мили северно от Сирия и там често е много студено, маршрутът придобива все по-голяма популярност, тъй като осигурява по-лесно преминаване към Шенген.

Сирийците лесно могат да се сдобият с руска виза и да пристигнат в Москва със самолет, а след това да пътуват до Мурманск.

След няколко неуспешни опита да достигне Европа през Турция 31-годишният Айлян Кюрди разказва пред The Wallstreet journal, че е пристигнал в норвежката столица, след като е преминал на колело през границата между Норвегия и Русия. Причината за това е, че през границата не може да се премине пеша.

Все пак Кюрди влязъл в Норвегия едва при втория си опит. Първият се оказал неуспешен, тъй като руски шофьори отказват да превозват бежанци през границата, след като са били заплашени с обвинения за трафик на хора.

След като разбрал, че не може да премине пеша, Айлян Кюрди си купил колело за 150 долара и карал около 20 мили на север по границата, където успял да премине.

Според редица бежанци въпреки голямото разстояние, пътят през Русия е много по-безопасен в сравнение с претоварените кораби и лодки, с които имигранти пристигат до бреговете на Европа, както и с претъпканите камиони, с които стигат до Западна Европа.

Кюрди обяснява, че целият път му е струвал 2400 долара, в това число 250 долара за руска виза и 1600 долара за самолет от Бейрут до Москва. Бежанците, които стигат Северна Европа през Гърция и Италия често плащат до 12 000 долара, в това число 2500 долара, за да стигнат до някой гръцки остров от Турция.