Бедните в Украйна са 6 пъти повече от началото на кризата

Броят на заможните украинци през кризата в страната е намалял три пъти, а на неплатежоспособните се е увеличил шест пъти, сочат резултати от изследване на TNS в Украйна, публикувано от „Вести“, цитирани от dnes.bg.

Според проучването преди началото на периода на нестабилност през трето тримесечие на 2013 година „висшият среден слой“ в украинското общество е бил 16 процента, а през първото тримесечие на тази година той се е свил до 9 процента. Слоят „под средния“ е нараснал със 7 процента и днес негов представител е почти всеки пети украинец.

Социолозите са установили също така, че за година и половина гражданите, които нямат пари да покрият най-необходимите си потребности, са се увеличили шест пъти. В края на 2013 година в тази категория е обхващала само един процент от украинците.

От 19 до 33 процента се е увеличил броят на хората, които харчат почти всичките си пари за храна. А процентът на украинците, които имат средства за покупка на голяма битова техника и автомобили, е намалял два пъти и сега почти само всеки десети украинец може да си позволи тези неща.

Според директора на Украинския анализаторски център Олександър Охрименко резултатите от изследването показват, че през кризата проблемът с работата за украинците се е изострил. „По-рано украинците можеха все някак да пестят пари, а сега, когато банките на дават депозити и в страната има криза, хората, които работят, живеят на нулата. Гражданите нямат възможност да заделят каквито и да било средства от заплатата. Освен това имаше съкращения, много хора бяха лишени от премии и поощрения“, отбелязва Охрименко, цитиран от ТАСС.