Бащата на „рейгъномиката“: Путин да спре газа за ЕС

Ако президентът Путин в отговор на санкциите изключи газа и нефта на Европа, украинската криза ще се реши мигновено”. Това заяви тези дни американският икономист Пол Крейг Робъртс, навремето зам.-министър на финансите в администрацията на Рейгън и смятан за баща на „рейгъномиката”. Според него, ако руският лидер врътне кранчето на ЕС, Брюксел веднага ще обърне гръб на САЩ.

Ситуацията в Украйна се превърна в инструмент, който Вашингтон използва, за да обърка международните отношения. Санкциите са провокационните стъпки, които водят до война”, казва Робъртс, цитиран от сайта Examiner​.com. Икономистът предупреждава, че ако Русия прекъсне газовите си доставки, Европа ще рухне. „Без руските въглеводороди тя няма да може да преживее зимата, индустрият ще спре и това ще бъде краят на всичко, който едновременно с това ще бъде и краят на всички беди в Украйна”, смята Робъртс. Той си задава въпроса защо Москва позволи кризата в Украйна да се проточи толкова дълго, защо не се намеси с въоръжени сили в Донбас и защо досега не използва енергийния лост за натиск над европейците. Според него „това е политическа тайна, известна само на Путин”.

Робъртс отбелязва, че основна цел на икономическата война на САЩ срещу Русия, която те водят с чужди ръце и на чужда територия, е защитата на долара и опит да се попречи на въвеждането на други алтернативни валути в търговията. На практика обаче се получава точно обратното: санкциите принуждават Русия и Китай да ускорят съвместните си планове по създаване на нова финансова система, която да отслаби хегемонията на долара.

Водещи бизнесмени от Украйна, Русия, САЩ и Европа се събраха в понеделник в Женева, за да предложат свой план за решаването на кризата в Украйна, се съобщава на сайта на Световния икономически форум. В него се предвижда незабавно спиране на бойните действия под наблюдението на ОССЕ, набелязване етапите за решаване на главните проблеми, като над всичко бъде поставен принципът за безценността на човешкия живот. Наред с това бизнесмените смятат, че в Украйна веднага трябва да започне процес на децентрализация и гарантиране правата на малцинствата, включително и на самоопределение. От полза за всички би било, ако страната провъзгласи неутралитет по примера на Финландия и Швейцария.

Представителите на деловия свят си дават сметка за трудността на тези процеси, но те трябва да започнат час по-скоро. Спешни колективни мерки трябва да се вземат за възстановяване на украинската икономика и разрушената във войната инфраструктура в Донбас. Не търпи отлагане и отмяната на въведените срещу Русия санкции, както и контрасанкциите, обявени от нейна страна, за да бъде възстановено доверието в Европа и преодолени щетите, нанесени на руската и европейската икономика. Мирният план на бизнесмените предлага да бъдат съгласувани търговско-икономическите споразумения на Украйна с ЕС и Русия, а по-късно и с Евразийския икономически съюз.

в. Русия днес