Башар Асад: „Ислямска държава“ се разрасна след водените от САЩ въздушни удари

Групировката „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) се е разраснала след водените от САЩ въздушни удари, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за американска телевизия, цитирано от Ройтерс.

За предаването „60 минути“ на телевизия Си Би Ес Асад заяви, че всъщност ИДИЛ се е разраснала след като  самолети на САЩ и партньорските държави нанесоха първите въздушни удари по позиции на радикалната групировка в Сирия през септември миналата година, пише vesti.bg. По думите му групировката се разширява в Ирак и в Либия, и много други подкрепящи „Ал Кайда“ организации са обявили своята преданост към ИД.

Сирийският президент, който воюва с ислямистки и други бунтовници от 2011 г., заяви, че според някои оценки „Ислямска държава“ привлича по 1000 души месечно в Сирия.

Асад заяви още в интервюто, че смята Русия за надежден съюзник, който се опитва да окаже помощ за политическо решение на конфликта в Сирия, допълва агенция ТАСС.  Запитан какви са главните цели на руската политика в Сирия, Асад отговори: „Стабилност и политическо уреждане“. По думите му към същото се стреми и Иран. „Сирия, Иран и Русия гледат по еднакъв начин на конфликта“ на сирийска територия, заяви Асад.

Запитан при какви обстоятелства би напуснал властта, той обяви:„Когато нямам обществена подкрепа. Когато не представлявам сирийските интереси и ценности“, съобщава още Ройтерс.

Същевременно нов видеозапис, разпространен „Ислямска държава“ в социални медии, показва нейни бойци да обезглавяват осем мъже, за които се твърди, че са мюсюлмани шиити, информира Асошиейтед прес.

Според записа мъжете са убити в централната сирийска провинция Хама. Те са облечени в оранжеви комбинезони, ръцете им са вързани отзад на гърба и са водени към поле от момчета в тийнейджърска възраст.

След това мъжете са предадени на бойци от „Ислямска държава“, като всеки от бойците получава нож от едно от момчетата, преди да обезглави жертвите.

Член на „Ислямска държава“ говори на записа, като използва унизителни думи за шиитите и ги нарича „мръсни неверници“.